Meny
Meny

Hvorfor bør du kle baby i ull året rundt?

Er du en av dem som bekymrer deg for at din lille gullklump ikke har på nok klær eller har for mye klær på? Lurer du også på om ull kan bli for varmt, eller om det vil klø i kontakt med babyhuden? Her er svar på noen av dine bekymringer! Vi anbefaler nemlig å kle din kjære i ull året rundt fordi:

Naturlig temperaturregulerende

Ull har naturlig temperaturregulerende egenskaper, det vil si at ull både regulerer varme og kulde. I praksis betyr det at ullen vil sørge for at babyen ikke blir for varm eller for kald, i de aller fleste temperaturer og at babyen holder en jevn og stabil kroppstemperatur. Ull er derfor et ideelt materiale for de aller minste som mangler evnen til å regulere kroppstemperaturen selv og si fra når han/hun er kald eller varm. Ull er i tillegg fuktabsorberende, og kan bære opptil en tredjedel av sin egen vekt i fuktighet, uten at det virker vått. For babyer som sikler eller for eksempel tisser på seg vil ull kunne holde babyen varm selv når de opplever å bli våte. Fordi ull både regulerer kroppstemperatur og er fuktabsorberende, anbefaler vi ull til spebarn sommer som vinter.

Ull kvaliteten er avgjørende

Kvaliteten på ullen er svært avgjørende for om det klør eller ikke. Ullkvalitet måles i mic, og jo lavere mic et ullplagg har, desto høyere kvalitet på ullen er det. Har plagget en lav mic-verdi vil det si at fibrene er lengre og skaper finere krusninger, noe som gjør at plagget er mykt, slitesterkt og føles silkemyk mot huden. Så lenge mic-verdien er under 21,5 kan det kalles Merinoull, og derfor ligger mange ullplagg på akkurat det nivået. Velg derfor ullklær til baby med lav mic-nivå og som har høy kvalitet for å unngå kløe og ubehag.
WoolLand sine ullprodukter har en mic-verdi på 18. Det betyr at denne føles silkemyk og som bomull og selv de som har problemer med for eksempel atopisk eksem, opplever ofte at de kan bruke plaggene våre uten at det klør.Du kan lese mer om eksem og ull her.
Nå som du vet litt mer om fordelene ved å kle spebarn i ull og om ulike ull kvaliteter ønsker vi å dele noen tips til hvordan du kler en baby og barn i ull på kaldere dager!

Lag på lag-prinsippet

Vi anbefaler at du kler babyen eller barnet lagvis med ull. Slik kan du enkelt justere temperaturen etter værforholdene. Er du usikker på om babyen er varm eller kald? Et triks er å kjenne bak i nakken på babyen for å avgjøre temperaturen. Er den svett, er det for varmt. Er nakken i stedet kald, er det tid for flere lag.
Lag 1
Aller innerst bør du kle barnet i tynt og tettsittende ullundertøy. Da sørger du for at babyen holder en jevn temperatur, sommer som vinter. Ved varmere temperaturer anbefaler vi at du går for tynnere ullundertøy og færre lag, og motsatt når det er kaldt. På sommeren kan det holde med en lett ullbody og strømpebukser på babyen, mens på høsten og vinteren vil være nødvendig med tykkere ullplagg og/eller flere lag.
For å gjøre påkledningen enda enklere, har WoolLand lansert 2-i-1 konseptet. Plaggene er designet som lekre hverdagsklær, fremfor å ligne tradisjonelt ullundertøy. Disse ullplaggene er også tykkere enn vanlig ullundertøy, som betyr at du kun trenger det ene laget, fremfor et lag med ull og et lag med hverdagstøy over. Samtidig er det tynt nok til å bruke innendørs, og kan lette overgangen mellom ute og inne for foreldre. Du kan lese mer om WoolLands 2-i-1 konseptet her.
Lag 2
Dersom det er ekstra kaldt ute, kan du velge et ytterligere lag med ull eller ullfleece oppå ullundertøyet. Her kan du velge mellom bukse og genser eller heldress. Da sørger du for ekstra beskyttelse, og at barnet holder seg varm og god selv ved lave temperaturer.
Lag 3
Når vinteren kommer, kan du lene deg på 3-lags-regelen. Et tynt lag innerst, et tykkere lag i ull eller ullfleece over og deretter et vindtett lag aller ytterst. Unngå store og klumpete dresser som hemmer bevegeligheten og stenger fuktigheten på innsiden. Gå heller for tynnere og tekniske dresser, aller helst med fôr i ull, er vind- og vanntette, samtidig som de puster og slipper ut fuktighet. Er fôret i tillegg avtakbart, har du funnet den perfekte helårsdressen!

Ikke glem tilbehør!

Lue
En hjelmlue i ull er tilstrekkelig for babyen når det er kaldt eller når det blåser. Husk at det også kan være nødvendig med en lue selvom babyen har hette på dressen eller ligger i vognposen.
Hender
Hvis hendene er beskyttet med nedbrettbare ermer på dressen eller i en vognpose, er det ikke nødvendig med votter. Men her må du kjenne etter – votter kan likevel være nødvendig hvis det er skikkelig kaldt.
Føtter
Beskytt føtter med tykke ullsokker eller tøfler når det er kaldt. Er det mildere vær, kan det holde med en god strømpebukse.
Husk å betrakte disse tipsene som generelle anbefalinger. Alt passer kanskje ikke for babyen din – du kjenner barnet ditt best!