Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Ull er et bærekraftig materiale og er biologisk nedbrytbart. Ulltøy har også lengre levetid enn mange andre tekstiler, på grunn av sine materielle egenskaper. Å kjøpe ulltøy vil derfor være bra for både deg og kloden.

Ull er et fantastisk materiale som beskytter sauene fra skiftende værforhold årets rundt. Disse fantastiske egenskapene kan vi mennesker også dra nytte av.

Ull har bakteriehemmende og selvrensende egenskaper og trenger derfor ikke å vaskes så ofte, dette gjør at hvert plagg får en lenger levetid, samtidig som det reduserer forbruk av energi og vaskemidler.

Temperaturregulerende

Ull har naturlige temperaturregulerende egenskaper, som innebærer at den absorberer eller slipper ut fuktighet. Ved å bruke ull innerst mot kroppen vil derfor kropptemperaturen holdes jevnere enn når man bruker bomull eller antre materieler innerst mot kroppen. Ull puster og holder på varmen, samt tørker fort dersom man blir våt eller svett.

Fukttransporterende

Ull transporterer fuktighet bort fra kroppen, i denne prosessen vil også mye av kroppslukten forsvinne fra stoffet. Ull kan absorbere omtrent 1/3 av sin egen vekt uten at den føles fuktig eller kald. Med andre ord, ulla varmer selv om den er våt. Derfor er det perfekt å bruke ull innerst mot kroppen når man skal være i aktivitet.

Hvordan fungerer det?

Ullfibrene inneholder små porer som tar opp fuktigheten og transporterer den til kjernen av fiberet. Yttersiden av fiberet, som er i kontakt med huden, holder seg tørr. Dette gir et lag med luft mot kroppen som er tørt og hjelper til å holde på kroppsvarmen.