Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Påkledning! Norge er et land med vekslende vær, som byr på svingende temperaturer og vekslende vær. Det betyr at påkledning kan være en utfordring for de minste barna. Vi har laget en sjekkliste over hva mini bør ha på seg, og med seg, i barnehagen!

September er den første høstmåneden og det kan fort bli kaldt for små barnerumper å sitte på bakken. Særlig de aller minste, som fremdeles krabber. Vi har laget en sjekkliste med ti punkter, som dekker behovet til påkledning, fra kalde morgener og regnværsdager, til solfylte og varme dager!

Ullundertøy
Aller innerst bør barnet være kledd i et tynt og tettsittende ullag – ull absorberer fuktighet og etterlater barnets hud tørr og god. Ull er også varmeregulerende, som er ideelt for de aller minste som mangler evnen til å regulere kroppstemperaturen selv. Velg for eksempel tynn ull aller innerst, hvis det er en solfylt høstdag.

Ett skift
Ha et sett med bukse, genser og sokker liggende i barnehagen. Under høst- og vintersesongen er ullplagg ideelt som skift, til både inne- og utebruk. Husk også at tynne sokker bør være i ull, da barnet fort blir våt på føttene. Våt bomull gjør føttene kalde, mens våt ull holder samme, jevne og gode temperatur.

Regntøy
Sørg for å ha godt regntøy i barnehagen. Et mykt sett vil føles mindre bevegelseshemmende for barnet. En regnhatt er også en god investering, da hettene sjelden holder seg på plass hos de minste.

Utedress
Den ideelle utedressen er laget i et tynt, teknisk stoff, som er vannavvisende og vindtett, men som likevel puster og transporterer fuktighet vekk fra kroppen. Sats heller på en tynn utedress, med flere lag under, enn en tykk og klumpete versjon som hemmer bevegeligheten. Husk at størrelsen må være riktig, barnet skal kunne bøye seg helt ned til bakken uten at det strammer over ryggen. En tynn dress er perfekt til høstsesongen, og de barnehageansatte kan variere hvor mange lag barnet har under.

Ull- eller fleecedress
En ulldress er ideel å ha utenpå ullundertøyet, på ekstra kjølige dager, og når minstemann skal sove i vogna. Du kan også gå for en fleecedress, men sjekk merkelappen. Fleece betegner kun materialets utseende, og lages av forskjellige materialer. Ullfleece har de samme pustende egenskapene som ull, og er mindre brannfarlig enn syntestisk fleece. Da er du sikker på at fuktigheten transporteres vekk fra huden og barnet holdes varmt og tørt.

Varme sokker
Tykke ullsokker bør ligge i barnehagen, særlig når det regner, da regnstøvler ofte ikke er fôret.

 

Støvler
Til regnværsdager er støvler et must, men vanskelig å gå i for de minste. Sørg derfor for at de har riktig størrelse, og velg heller vannavvisende sko når det er mulig. Når gradene kryper nedover målestokken bør støvlene byttes ut med vinterstøvler, -cherrox. De er forede og vanntette.

Gode sko
Gode høstsko bør være vannavvisende, men pustende, med god støtte rundt anklene, og tydelige spor på undersiden, så barnet ikke vil skli så lett.

Votter, lue og hals
Det største varmetapet skjer gjennom hodet, det er derfor viktig å ha en god lue i ull. Den vil sørge for at varmetapet blir redusert. Også halsen og nakken er svært eksponert, og bidrar til varmetap, derfor er det viktig å dekke de til. En hals, eller lue-og-hals i ett, er ideelt for barnet. Votter blir fort våte, så gjerne ha to par i barnehagen.

Innesandaler
Barnet skal ha innesandaler i barnehagen i tilfelle det oppstår brann, da skal barna kunne marsjere rett ut. Velg et par med god støtte rundt anklene.