Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Ull er et naturlig materiale som har vært brukt i klær og tekstiler i tusenvis av år. Det er kjent for sin mykhet, varme og pusteevne. Samtidig krever ull spesiell omsorg for å bevare sine unike egenskaper. Enten det er en ullgenser, skjerf eller teppe, er riktig vask og pleie avgjørende for å forlenge levetiden til ullplaggene og opprettholde kvaliteten. Her er en grundig guide for vask og pleie av vår ull.

Ved å følge retningslinjene for vask og pleie, kan du bevare ullens naturlige skjønnhet og komfort over tid. Med riktig omsorg kan dine favorittullplagg gi deg glede og varme i generasjoner.

 

Vask av Ull:

  1. Les Etiketten: Før du starter, sjekk alltid vaskeanvisningene på etiketten. Ulike typer ull og ullblandinger kan ha forskjellige pleiebehov.

  2. Håndvask eller Maskinvask? Mange ullplagg kan vaskes i maskin, men det er generelt tryggere å håndvaske for å unngå skader. Bruk kaldt eller lunkent vann.

  3. Bruk Mildt Vaskemiddel: Velg et spesiallaget ullvaskemiddel eller et mildt, ph-nøytralt vaskemiddel. Unngå blekemidler og enzymer som kan skade fibrene.

  4. Unngå Tøymykner: Tøymykner kan redusere ullens naturlige evne til å regulere fuktighet og temperatur. Unngå å bruke det ved vask.

  5. Skånsom Sentrifugering: Hvis du velger å maskinvaske, bruk lav sentrifugering for å minimere stress på fibrene.

Tørking av Ull:

  1. Lufttørking: Unngå å bruke tørketrommel, da varmen kan krympe og skade ull. Lufttørk plaggene flatt på et håndkle.

  2. Unngå Sollys: Unngå direkte sollys under tørking for å forhindre falming. Tørk i skyggen eller innendørs.

Pleie av Ull:

  1. Børsting: Bruk en myk børste for å fjerne løse fibre og hindre dannelse av nupper. Børst forsiktig i samme retning som fibrene.

  2. Oppbevaring: Hvis ullen skal pakkes bort; Oppbevar ullplaggene på en kjølig, tørr plass, helst i en pustende pose eller boks for å hindre mugg og støv.

  3. Flekkfjerning: Behandle flekker umiddelbart med en mild flekkfjerner egnet for ull. Unngå å gni aggressivt for å forhindre fiberavslitning.