Meny
Meny

Ull – et fantastisk materiale

Ulltøy er bærekraftig da klærne har lengre levetid enn mange andre tekstiler, og ull er biologisk nedbrytbart. Ull er alltid best innerst mot kroppen, og vi har silkemyk ull i den fineste Merinokvalitet du kan tenke deg, slik at til og med de som er plaget med allergi mot ull ofte kan bruke vårt ulltøy.

Ull kan ta opp omtrent 1/3 av sin egen masse i form av vanndamp uten at den kjennes fuktig. Ullen binder dessuten kroppssvette og nøytraliserer den, noe som gjør ull perfekt for både hvile og for fysisk aktivitet. Ull er best innerst når det er kaldt ute og når du er i høy aktivitet: den puster og holder på varmen, og tørker fort dersom du blir svett.

Ullundertøy og ulltøy generelt kan brukes av alle, hele året, men er spesielt viktig når vi er utsatt for kulde, fuktighet eller temperatursvingninger som for eksempel barn under lek som veksler mellom aktivitet og hvile. Blir barnet svett eller vått sørger ullen for at huden tørker igjen og ikke blir kald. Dette på grunn av den naturlige cellestrukturen i ullen som gjør at den puster, den både absorberer og frigjør fuktighet. Den har samtidig en isolerende effekt som gjør at barnet ditt holder på varmen også når det er i mindre aktivitet.

Alle våre plagg kan brukes innerst mot huden, men vi har en egen serie, nemlig Sarpsborg serien, i litt tynnere ull, som er laget som et rent undertøy, ment for å ha under andre klær. Dette er også den mykeste ullen som finnes, men den er laget i single jersey 180 gram, som betyr at stoffet er noe tynnere enn våre andre ullplagg (som er laget i interlock 280 gram), og derfor egner seg best som undertøy/baselayer. Sjekk ut Sarpsborg her!

Hva gjør jeg hvis jeg har fått hull i et ullplagg?

WoolLand ulltøy er kjent for sin gode slitestyrke, og siden det er laget av en tykkere ullkvalitet har vi bedre slitestyrke enn mye annet ulltøy på markedet. Alt ulltøy må behandles pent og brukes riktig da ull er et sårbart tekstil. Hull som følge av produksjonsfeil er reklamasjonsgrunn, og vi vil rette det opp eller gi ut nytt produkt. Oppstår hull på grunn av normal vask eller bruk er dette ikke en reklamasjonsgrunn.

Ved utelek anbefales et tynt vindtett lag eller boblebukse da ulltøy generelt sett ikke egner seg til barnelek som for eksempel klatring i trær, skliing på bakke eller krabbing på asfalt/sand. Dette gjelder stort sett for de meste aktive barna fra alderen 1-8 år.

Oppdager du hull i sømmer, send inn så raskt som mulig, slik at det ikke rakner mer.

Nupping

Ull er et naturlig materiale og vil avgi litt fiber, noe som er helt normalt. Ved mye friksjon kan nupper oppstå, og disse kan enkelt fjernes med en nuppekam eller nuppefjerner. Se vår egen nuppekam her.

Tips: For å holde ullplagget fint lengre, anbefaler vi å vaske plagget før bruk for da fjerner man en del overflatefiber før de rekker å nuppe seg. Har nuppene først oppstått, fjern nuppene før du vasker, så vil plagget bli like fint igjen.

Slitasje av ull

Ulltøy holder seg mykt og smidig over lang tid, lenger enn for eksempel bomull. Ull er et delikat materiale, og WoolLand har jobbet mye med forsterkning på de mest utsatte stedene. Forsterkningene mister sin effekt dersom man kjøper for store klær.

Barn som krabber sliter naturlig nok på knærne. Vi anbefaler at du lapper slike hull, for å skåne miljøet og bidra til bærekraftig utnyttelse av plaggene, slik at plagget kan brukes videre. Lapping er enkelt med WoolLand, vi har egne lapper som du kan stryke på (vi anbefaler i tillegg å sy lappen fast dersom de festes på knær/albuer for å få den til å sitte ekstra lenge). Se våre strykelapper her!

Vask av ull

Ull er selvrensende og bør ikke vaskes for ofte. Svetter du i en ulltrøye, kan du ofte bare henge den opp til lufting, istedenfor å vaske den. Den ulla WoolLand benytter seg av er lettvint å behandle. Den kan vaskes med ullvaskemiddel på ullprogram i vaskemaskin på 30-40 grader med ullvaskemiddel. Vi anbefaler vårt eget naturlige ullvaskemiddel, som er spesiallaget for å vaske vår ull skånsomt og effektivt. Det må under ingen omstendigheter benyttes Vanish eller andre sterke flekkfjerningsmidler da dette ødelegger ullfibrene! Det er faktisk bedre å ta plaggene i maskinen enn å vaske dem for hånd.

NB: Husk å lukke alle glidelåser før du vasker, dette gjelder ikke bare ull, men alle tekstiler.

 

Hvordan få bort flekker på ull?

Vi anbefaler å kjøpe vår ullsåpe, og ta litt pulver på flekken sammen med litt vann. Gni forsiktig inn, og la det virke ca 5 min. Vask deretter på vanlig måte. Dersom flekken består av fett, kan det lønne seg å gjøre det samme med Zalo eller annet oppvaskmiddel.

Det må under ingen omstendigheter benyttes Vanish eller andre sterke flekkfjerningsmidler da dette ødelegger ullfibrene!

Knapper

Vi etterstreber en høy kvalitet og er nøye med at våre syersker opprettholder en svært god kvalitet på sitt arbeide. Likevel kan det være lurt å etterstramme knapper på barnetøy, og da spesielt babytøy, da de kan løsne. Vi har satt på en ekstra knapp på vaskelappen i alle våre gensere og bukser, i tilfelle du skulle være uheldig å miste en knapp.