Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Med riktig pleie kan dine ullklær gå i arv og holde seg like fine i flere generasjoner. Her er våre tips til hvordan du kan vaske og pleie ullklær for lengst mulig levetid.

Hvordan vaske ullklær?

En av de unike egenskapene til ull er at det er naturlig selvrensende, noe som gjør at du ikke trenger å vaske plaggene like ofte som syntetiske materialer. Vår generelle anbefaleing er å henge opp ullklær til lufting for å fjerne lukt. 

For å beholde ullplagget ditt fint over lengre tid lønner det seg faktisk å vaske ullklær sjeldent. Likevel har våre 2-i-1 produkter faktisk vunnet best i test basert på at våre ullklær er slitesterke, tåler vask etter vask, holder formen og krymper ikke. Du trenger derfor ikke være redd for å vaske våre ullprdukter dersom du følger våre vaskeråd nedenfor. For vask av kashmir og strikkeprodukter, se egen vaskehenvisnig lenger ned. 

Slik vasker du ullklær fra WoolLand: 

  1. Vreng plagget med innsiden ut og lukk alle glidelåser.
  2. Vask på skånsomt ullprogram max 40°C med vaskemiddel beregnet for ull. 
  3. Ikke bruk skyllemiddel. 
  4. Bruk sentrifuge for å dra vannet ut av klærne. Eventuelt kan du klemme ut vannet for hånd uten å vri eller strekke i plagget.
  5. Strekk plagget forsiktig til original form før tørk.
  6. Heng plagget til tørk, evnt legg plagget flatt for å beholde fasong.
  7. Skånsom og kort bruk av tørketrommel er mulig for ekstra rask tørking.

Unngå å gjøre dette med ullklærene dine: 

Klærne fra WoolLand er vaskeekte som vil si at de ikke smitter av eller over på hverandre selv om det er lyse farger. Det anbefales ikke å vaske våre lyse ullprodukter sammen med andre merkevarer da vi ikke vet om de er vaskeekte. Andre merker kan smitte over på våre ullprodukter og dette er ingen reklamasjonsrett.

Det må under ingen omstendigheter benyttes Vanish eller andre sterke flekkfjerningsmidler, dette ødelegger ullfibrene. Og ikke bruk vanlig vaskemiddel, det ødelegger fibrene.

Det er faktisk mer skånsomt å ta ullplaggene i vaskemaskinen enn å vaske dem for hånd. Å vaske for hånd går likevel fint, men det er ingen grunn til ikke å velge ullprogram på vaskemaskin i stedet, hvis du vil bevare ullplaggene dine lengst mulig. Hvis du vasker for hånd må du huske å sentrifugere plaggene før du henger det til tørk. Det er ikke anbefalt å henge veldig våte ullklær til tørk, da mister de fasongen sin og bruker veldig lang tid på å tørke. 

Hvordan få bort flekker på ullklær?

Flekker kan vaskes bort med klut, men dersom flekken er ekstra vanskelig kan du ta litt ullvaskemiddel og vann på flekken, og gni forsiktig før plagget vaskes i maskinen, for å være sikker på at flekker blir borte. Dersom flekken består av fett, kan det lønne seg å gjøre det samme med Zalo eller annet oppvaskmiddel.

NB! Det må under ingen omstendigheter benyttes Vanish eller andre sterke flekkfjerningsmidler, da dette ødelegger ullfibrene.

Hvordan oppbevare ullklær?

Pakker du ned ulltøyet ditt etter vintersesongen er over? Det er flere ting du bør tenke på før ullklær ryddes vekk for sesongen. En av disse er risikoen for å få besøk av tekstilbiller og insekter. Noen av disse elsker nemlig å spise på ullklærne dine, og det kan oppstå oppstå hull. 

Tips for lagring av ullklær:

  • Skadedyrene foretrekker møkkete klær. Sørg derfor for at ullklærene er rene før det pakkes bort. 
  • Sørg for at plaggene er helt tørre. Dersom det blir kondens kan dette forårsake mugg.
  • Pakk klær i tett emballasje.
  • Oppbevar tekstilene tørt.

Kan jeg unngå nupping? 

Ull er et naturlig materiale og vil avgi litt fiber, noe som er helt normalt. Ved mye friksjon kan nupper oppstå, og disse kan enkelt fjernes med en nuppekam eller nuppefjerner.

Tips: For å holde ullklærne fine lengre, anbefaler vi å vaske plagget før bruk, da fjerner man en del overflatefiber før de rekker å nuppe seg. Har nuppene først oppstått, fjern nuppene før du vasker, så vil plagget bli like fint igjen.

 

Hva gjør jeg hvis jeg har fått hull i et ullplagg?

Ullklær fra WoolLand er kjent for sin gode slitestyrke, og siden våre ullplagg er laget av en tykkere ullkvalitet har vi bedre slitestyrke enn mye annet ulltøy på markedet. Alt ulltøy må behandles pent og brukes riktig, da ull er et sårbart tekstil. Hull som følge av produksjonsfeil er reklamasjonsgrunn, og vi vil rette det opp eller gi ut nytt produkt. Dersom hull oppstår på grunn av normal vask eller bruk er ikke det en reklamasjonsgrunn.

Hull kan oppstå dersom man hekter seg fast i en kvist eller spiker el., men dette er altså en slitasjeskade, som ikke er reklamasjonsgrunn. Ved utelek anbefales derfor et tynt vindtett lag eller boblebukse da ulltøy generelt sett ikke egner seg til barnelek som for eksempel klatring i trær, skliing på bakke eller krabbing på asfalt/sand. Dette gjelder stort sett for de meste aktive barna fra alderen 1-8 år.

Oppdager du hull i sømmer, send inn eller sy sammen hullet på egn hånd så raskt som mulig, slik at det ikke rakner mer.